Η εξάπλωση των Ευαγγελικών στη Λατινική Αμερική ανησυχεί την Καθολική Εκκλησία

Η εξάπλωση των Ευαγγελικών στη Λατινική Αμερική ανησυχεί την Καθολική Εκκλησία
«To κίνημα των Ευαγγελικών έχει προκαλέσει μια «θρησκευτική έκρηξη» στη Βραζιλία» αναφέρει άρθρο του BBC Mundo. Σύμφωνα με το κείμενο, υπολογίζεται πως ένα 20% του πληθυσμού της χώρας είναι Ευαγγελικοί και η επιρροή της συγκεκριμένης εκκλησίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτή η ανάπτυξη προκαλεί ανησυχία στην Καθολική Εκκλησία. Η επέκταση των Ευαγγελικών φαίνεται πως ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Πάπα Βενέδικτο να μεταβεί ο ίδιος στην Βραζιλία, την χώρα με τους περισσότερους Καθολικούς στον κόσμο

Περίπου το 20% των Λατινοαμερικανών είναι Ευαγγελικοί. Υπολογίζεται πως στην Βραζιλία υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια Ευαγγελικοί, που αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού της χώρας με τα 188 εκατομμύρια κατοίκους. Μαζί με τους Ευαγγελικούς πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άλλα προτεσταντικά δόγματα όπως είναι οι Πεντηκοστιανοί, η ανάπτυξη των οποίων είναι επίσης ραγδαία, όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Πάπας Βενέδικτος αν και δήλωσε από την Βραζιλία ότι η εξάπλωση των Ευαγγελικών του προκαλεί «μεγάλη στενοχώρια», δήλωσε πως αυτο την ίδια στιγμή δείχνει «δίψα για τον Θεό». Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου το 20% του πληθυσμού σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική είναι Ευαγγελικοί. Στην Γουατεμάλα οι Ευαγγελικοί αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού. Οι Εκκλησίες αυτές κατέχουν μέσα ενημέρωσης, ραδιόφωνα, ακόμη και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όπως είναι φυσικό, είναι μια σημαντική πηγή ψήφων, ενώ πολλά μέλη τους καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στον δημόσιο βίο. Οι Ευαγγελικοί έχουν υιοθετήσει έναν τρόπο λατρείας πολύ πιο απλό από αυτόν της Καθολικής Εκκλησίας, βασισμένο κυρίως στην προσευχή και στο κήρυγμα χρησιμοποιώντας πολύ πιο απλή γλώσσα. Είναι Χριστιανοί που θεωρούν την Βίβλο ως τη μοναδική πηγή διδασκαλίας της Εκκλησίας και απορρίπτουν το θεσμό του Πάπα αλλά και την εξουσία του Βατικανού.

Από το www.americalatina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: